Mikroorganismer og probiotika

Den probiotiske tilnærmingen og mikroorganismens historie

Menneskets forhold til mikroorganismer er eldgammelt. Helseeffekter fra levende bakterier i mat er allerede beskrevet i Det gamle testamente og fermentert melk ble gitt til barn og under rekonvalesens i antikkens Hellas og romerriket. I 76 f.Kr. anbefalte den romerske historikeren Plinius inntak av fermenterte melkeprodukter mot gastrointestinale infeksjoner. Den probiotiske tilnærmingen ble senere grunnlagt av Eli Metchnikoff ved Pasteur Institute i Paris i 1908.

Hva er probiotika?

Ordet probiotika ble laget så tidlig som i 1965, men kommer opprinnelig fra gresk og betyr "for livet". Verdens helseorganisasjon WHO har senere definert ordet og dets betydning som; "Levende mikroorganismer som, når de administreres i tilstrekkelig mengde, gir verdifulle helsefordeler".

Probiotika er vert for flere typer mikroorganismer:

Melkesyrebakterier (Lactobacteria) - en type probiotika med evne til bl.a. ved gjæring omdanner sukker til melkesyre.

Bifidobakterier - en type probiotika med særlig høy evne til f.eks. produsere organiske syrer, såkalte SCFA (kortkjedede fettsyrer), som bidrar til å styrke barrieren av tarmslimhinnen.

Kriterier for probiotika

For en bakteriestamme eller en gjær for å kvalifisere seg som et probiotikum må den oppfylle fastsatte kriterier:

  • Bør karakteriseres.
  • Vær trygg for brukeren.
  • Vær i live ved inntak og forbli i live i tarmen.
  • Tydelige lagringsforhold .
  • Ha påviste helseeffekter.

Bakterier trives forskjellige steder i tarmen

Ulike faktorer påvirker hvor i tarmen probiotiske stammer velger å etablere seg, som for eksempel pH verdi (sur eller basisk), oksygennivå og type bakterier i tarmfloraen.  Noen områder - som i tynntarmen - har mer oksygen og lavere pH-verdi, mens andre områder har lite eller ingen oksygen, for eksempel visse områder av tykktarmen, noe som gjør disse områdene egnet for bakteriestammer som ikke trenger oksygen for å overleve.

Støtter tarmens mikrobielle balanse

Probiotiske bakterier har evnen til å støtte tarmen på flere forskjellige måter. De produserer organiske syrer og stimulerer slimdannelse, noe som gjør miljøet ugunstig for sykdomsfremkallende bakterier, samt hjelper vår fordøyelse og støtter vårt immunsystem.

Strenge krav

I Norge er betegnelsen "probiotika" regulert som et helsepåstand, og det er strenge krav for å bruke denne termen i markedsføringen av produkter. Ifølge norske regler, for at et produkt skal kunne markedsføres som probiotika, må det oppfylle visse kriterier. Produktet må blant annet inneholde mikroorganismer i tilstrekkelige mengder og av kjente og dokumenterte stammer.

Navngivning av spesifikke bakterier og gjær som probiotika i Norge er derfor knyttet til disse kravene. Produsenter og leverandører må følge regelverket og sikre at produktene oppfyller nødvendige standarder for å kunne bli markedsført som probiotika.

Det er også viktig å merke seg at reguleringer og godkjenninger kan endres over tid, så det er lurt å sjekke de siste oppdateringene fra relevante myndigheter eller helseorganisasjoner i Norge.

Lär dig mer om magen

S.Boulardii - Den probiotiske gjæren som redder ferien

Året er 1923. Den franske mikrobiologen Henri Boulard er på gjennomreise i Sørøst-Asia og havner midt i en koleraepidemi. Han oppdager at lokalbefolkningen lager te fra skall av litchi og mangostanfrukt for å lindre den akutte diaréen forårsaket av kolera, og dette gjør ham nysgjerrig.

Lär dig mer om magen

Hvorfor er melkesyrebakterier så viktige for oss?

Dårlig kosthold og en stressende livsstil utsetter tarmfloraen for store utfordringer. Det er nå kjent at artsrikdommen og bakterieinnholdet i tarmfloraen påvirkes av hvordan vi lever og hva vi spiser, og at jo større artsrikdom i tarmfloraen, desto bedre er vår motstandsdyktighet mot sykdom og ubalanse.

Lär dig mer om magen

De lille barnets viktige tarmflora

Tarmfloraen etableres og utvikler seg gradvis i ulike stadier i løpet av de første 1000 dagene. Mangfoldet og sammensetningen av spedbarnets tarmflora påvirkes av flere faktorer...

Lär dig mer om magen

Karakterisering viser de spesielle egenskapene til bakteriestammene.

Det finnes mange forskjellige stammer av for eksempel Lactobacillus acidophilus, men de har ikke alle de samme egenskapene, men påvirker på forskjellige måter

Lär dig mer om magen

Garantert overlevelse og patenterte beskyttelsesteknologier

Egenskapene og aktiviteten til melkesyrebakterier avhenger av deres levedyktighet i vertens mage-tarmkanal hvor de først og fremst virker.

Lär dig mer om magen

Våre produsenter

I 1934 ble Institut Rosell grunnlagt av mikrobiologen Dr. José Maria Rosell og Dr. Edouard Brochu og står i dag som pionerer for utviklingen av probiotika i verden.

Lär dig mer om magen

IBS – rammer nærmere én av fem nordmenn

Det er anslått at 10-20 % av befolkningen lider av IBS (irritabel tarm). IBS kalles også irritabel tarm-syndrom eller irritabel tarm.

Lär dig mer om magen

Urolig mage

Forstyrrelser i mage-tarmkanalen – eller «urolig mage» – er dessverre et utbredt problem i dag.

Lär dig mer om magen

Reiseselskapet som kan redde ferien.

Når du reiser er det en risiko for at magen blir urolig og ferien tilbringes på toalettet. Men med riktige forberedelser kan risikoen reduseres, eller helt elimineres

Lär dig mer om magen

Om tarmen og mikrofloraen

Tarmen er grensen mellom utsiden og innsiden av kroppen og også kroppens viktigste område for kontakt og utveksling.

Lär dig mer om magen

Mikroorganismer og probiotika

Ordet probiotika ble laget allerede i 1965, men kommer opprinnelig fra gresk og betyr «for livet». Verdens helseorganisasjon WHO har senere definert ordet og dets betydning...

Lär dig mer om magen

Om melkesyrebakterier

Mikroorganismer finnes overalt på jorden og i både mennesker og dyr. I alt vann, i luften vi puster inn og i maten vi spiser.

Lär dig mer om magen

Magebarometeret forteller hvordan svensk mage føles.

70 % oppgir at de har hatt ulike typer mageproblemer de siste 12 månedene.

Lär dig mer om magen

Ballongmage, oppblåst og gass – vanligste mageproblemer hos svenske kvinner.

I undersøkelsen av 2 930 personer oppga to tredjedeler at de hadde daglige problemer med magen. 75 % av problemgruppen var kvinner i alderen 20 – 45 år.