IBS – rammer nærmere én av fem nordmenn

IBS – Påvirker nesten én av fem nordmenn

Det anslås at 10-20 % av befolkningen lider av IBS (irritabel tarm). IBS kalles også irritabel tarm-syndrom eller irritabel tarm. Denne plagen er det som kalles en «funksjonell lidelse», det vil si at tarmens normale bevegelsesmønster er forstyrret med til tider kompliserte og sosialt forstyrrende symptomer:

  • Du har magesmerter, som kan være verre etter et måltid, men lindrer når du har vært på toalettet.
  • Du lider av forstoppelse eller diaré, eller at det skifter mellom disse to plagene.
  • Du har uregelmessige besøk på toalettet.
  • Magen føles oppblåst og du har problemer med gass.
  • Problemene er vedvarende og går ikke bort (mer enn tre måneder).

Ubalanse i tarmens økosystem

IBS er en funksjonell lidelse, som betyr at det egentlig ikke er mulig å finne noe medisinsk galt med tarmen - bare at funksjonen ikke er som den skal. Relativt ny forskning indikerer at en vesentlig årsak kan være ubalanse i tarmens økosystem, som svekker tarmens beskyttende barriere. Dette gir opphav til problemer som smerte, oppblåsthet, forstoppelse og diaré. Dette skaper igjen stress som forsterker ubalansen og den onde spiralen er i gang.

Når beskyttelsesbarrieren er skadet

I forskning har det vært mulig for å se at hvis barrieren av epitelceller som beskytter tarmoverflaten blir skadet, kan IBS-problemene oppstå. Tarmen er da ubeskyttet mot angrep som kan gi større eller mindre betennelser. Det kan være både giftige stoffer (toksiner) og sykdomsbærende bakterier (patogener) som forstyrrer tarmfunksjonen og gir symptomer som smerte, forstoppelse og lignende som er forbundet med IBS.


Probiotika kan potensielt bidra til å lindre symptomer forbundet med irritabel tarmsyndrom (IBS) gjennom flere mekanismer:

  1. Gjenoppretting av tarmfloraens balanse: IBS er knyttet til ubalanse i tarmfloraen. Probiotika inneholder gunstige bakteriestammer som kan bidra til å gjenopprette denne balansen ved å øke antallet gode bakterier i tarmen.
  2. Regulering av immunresponsen: Noen probiotiske stammer kan påvirke immunsystemet, redusere betennelse og regulere immunresponsen i tarmen. Dette kan bidra til å redusere irritasjon og symptomer forbundet med IBS.
  3. Forbedring av tarmslimhinnen: Probiotika kan styrke tarmslimhinnen, som fungerer som en barriere mot skadelige stoffer. En sunn slimhinne kan redusere gjennomtrengning av ugunstige stoffer og potensielt lindre IBS-symptomer.
  4. Fermentering av ufordøyde karbohydrater: Noen probiotiske bakterier har evnen til å fermentere ufordøyde karbohydrater i tarmen, noe som kan redusere produksjonen av gasser og lindre oppblåsthet og ubehag.
  5. Regulering av tarmmotilitet: Probiotika kan påvirke tarmmotilitet, bidra til regulering av tarmfunksjonen og redusere symptomer som diaré eller forstoppelse.

Selv om det er noen indikasjoner på at probiotika kan ha en positiv effekt på IBS-symptomer, er det viktig å merke seg at responsen varierer fra person til person. Det er alltid lurt å konsultere en helsepersonell før man starter på probiotika eller gjør endringer i kostholdet, spesielt ved kroniske tilstander som IBS.

Lär dig mer om magen

S.Boulardii - Den probiotiske gjæren som redder ferien

Året er 1923. Den franske mikrobiologen Henri Boulard er på gjennomreise i Sørøst-Asia og havner midt i en koleraepidemi. Han oppdager at lokalbefolkningen lager te fra skall av litchi og mangostanfrukt for å lindre den akutte diaréen forårsaket av kolera, og dette gjør ham nysgjerrig.

Lär dig mer om magen

Hvorfor er melkesyrebakterier så viktige for oss?

Dårlig kosthold og en stressende livsstil utsetter tarmfloraen for store utfordringer. Det er nå kjent at artsrikdommen og bakterieinnholdet i tarmfloraen påvirkes av hvordan vi lever og hva vi spiser, og at jo større artsrikdom i tarmfloraen, desto bedre er vår motstandsdyktighet mot sykdom og ubalanse.

Lär dig mer om magen

De lille barnets viktige tarmflora

Tarmfloraen etableres og utvikler seg gradvis i ulike stadier i løpet av de første 1000 dagene. Mangfoldet og sammensetningen av spedbarnets tarmflora påvirkes av flere faktorer...

Lär dig mer om magen

Karakterisering viser de spesielle egenskapene til bakteriestammene.

Det finnes mange forskjellige stammer av for eksempel Lactobacillus acidophilus, men de har ikke alle de samme egenskapene, men påvirker på forskjellige måter

Lär dig mer om magen

Garantert overlevelse og patenterte beskyttelsesteknologier

Egenskapene og aktiviteten til melkesyrebakterier avhenger av deres levedyktighet i vertens mage-tarmkanal hvor de først og fremst virker.

Lär dig mer om magen

Våre produsenter

I 1934 ble Institut Rosell grunnlagt av mikrobiologen Dr. José Maria Rosell og Dr. Edouard Brochu og står i dag som pionerer for utviklingen av probiotika i verden.

Lär dig mer om magen

IBS – rammer nærmere én av fem nordmenn

Det er anslått at 10-20 % av befolkningen lider av IBS (irritabel tarm). IBS kalles også irritabel tarm-syndrom eller irritabel tarm.

Lär dig mer om magen

Urolig mage

Forstyrrelser i mage-tarmkanalen – eller «urolig mage» – er dessverre et utbredt problem i dag.

Lär dig mer om magen

Reiseselskapet som kan redde ferien.

Når du reiser er det en risiko for at magen blir urolig og ferien tilbringes på toalettet. Men med riktige forberedelser kan risikoen reduseres, eller helt elimineres

Lär dig mer om magen

Om tarmen og mikrofloraen

Tarmen er grensen mellom utsiden og innsiden av kroppen og også kroppens viktigste område for kontakt og utveksling.

Lär dig mer om magen

Mikroorganismer og probiotika

Ordet probiotika ble laget allerede i 1965, men kommer opprinnelig fra gresk og betyr «for livet». Verdens helseorganisasjon WHO har senere definert ordet og dets betydning...

Lär dig mer om magen

Om melkesyrebakterier

Mikroorganismer finnes overalt på jorden og i både mennesker og dyr. I alt vann, i luften vi puster inn og i maten vi spiser.

Lär dig mer om magen

Magebarometeret forteller hvordan svensk mage føles.

70 % oppgir at de har hatt ulike typer mageproblemer de siste 12 månedene.

Lär dig mer om magen

Ballongmage, oppblåst og gass – vanligste mageproblemer hos svenske kvinner.

I undersøkelsen av 2 930 personer oppga to tredjedeler at de hadde daglige problemer med magen. 75 % av problemgruppen var kvinner i alderen 20 – 45 år.